Terug

Pensioenwaardeoverdracht wel of niet doen?

Charlotte

Beste ..., 

 

Na 5,5 jaar gewerkt te hebben bij een bedrijf dat het pensioen regelde bij het ABP ben ik nu overgestapt op een baan waarbij mijn pensioenopbouw nu ligt bij pensioenfonds detailhandel. Ik vraag me af of ik de waardeoverdracht moet accepteren. Het ouderdomspensioen dat ik heb opgebouwd is nu bij het nieuwe pensioenfonds lager (in de offerte waardeoverdracht). Ik heb het gevoel dat mijn geld nog wel goed zal staan bij het ABP. Maar ik heb ook gelezen dat je geen recht meer hebt op het nabestaandenpensioen dat je over de eerste jaren hebt opgebouwd als je naar een andere baan switcht waar een ander pensioenfonds achter zit. 

Ik snap echt niet wat wijsheid is. Weet u wat te doen?

 

groet, 

Charlotte


1 Antwoord

Antwoord van Kleijkers Pensioenen en Hypotheken

Beste Charlotte,

 

Het is lastig om zonder concrete cijfers antwoord te geven op jouw vragen. In principe is een waardeoverdracht actuarieel neutraal. Het hangt echter af van de verhouding tussen de verschillende pensioenregelingen hoeveel pensioen er kan worden aangekocht. Dat het ouderdomspensioen bij het nieuwe pensioenfonds lager is, zegt niet alles. Want mogelijk is er wel sprake van opbouw van partnerpensioen bij het nieuwe pensioenfonds. En dan is het waarschijnlijk zo dat er ook partnerpensioen wordt aangekocht bij de waardeoverdracht.

 

Alle pensioenen bij het oude en het nieuwe pensioenfonds moeten met elkaar vergeleken worden om te kunnen beoordelen of waardeoverdracht zinvol is.

 

Met vriendelijke groet,

Patrick Kleijkers

Kleijkers Pensioenadvies

Tel. 06-50294790

E-mail: info@kleijkers-pensioenadvies.nl