Ruim 70 procent Nederlanders pensioenonbewust

Ruim 70 procent van de Nederlandse werknemers heeft geen idee hoe hoog hun pensioen zal zijn. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën om de consument te informeren over geldzaken.

667995_porquet_guardiolaDe werknemers weten bovendien niet of het inkomen wel voldoende is als ze met pensioen zijn. Verder zijn ze niet bekend met de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen.

Wijzer in geldzaken heeft sinds november met experts aan een plan gewerkt om het pensioenbewustzijn in Nederland snel te vergroten. De experts zijn onder meer afkomstig van het Verbond van Verzekeraars, de Autoriteit Financiële Markten (AFM), het ministerie van Sociale Zaken, de Pensioenfederatie, het Nibud en de Consumentenbond.

Overzicht

Het doel is om het percentage ''volledig pensioenonbewuste'' Nederlanders aan het eind van dit jaar terug te brengen tot 50 procent. Het platform en de partners willen dat onder meer bereiken door mensen te wijzen op de website mijnpensioenoverzicht.nl, waar consumenten een overzicht kunnen krijgen van de pensioenen die ze bij verschillende werkgevers hebben opgebouwd.

Daarnaast is het de bedoeling om pensioenen inzichtelijker te maken.

Verder wordt er een Pensioen3daagse georganiseerd die plaatsheeft van 6 tot en met 8 oktober. Tijdens deze dagen worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals pensioenspreekuren verzorgd door hogescholen en pensioenadviseurs, een pensioendebat en pensioenvoorlichting op de werkvloer.

Bron: ANP & Nu.nl

Op March 31, 2011